De ondernemingsraden van Novatec en ISD maken zich zorgen.

De medewerkers van deze organisaties mogen tot nu toe niet meepraten over de herindeling van het Westerkwartier. Dit omdat ze geen medewerker van de gemeenten zijn. Hierover is woensdag gepraat in de commissievergadering van de gemeenteraad van Leek. Toen vertegenwoordigers van
de organisaties wilden inspreken mocht dat niet. Want medewerkers van de gemeente hebben geen inspreekrecht. Dat is raar. Je mag niet meeprate...n omdat je geen medewerker bent, je mag niet inspreken omdat je dat wel bent.

Dat vond de hele commissie bijzonder. En niet eerlijk. De hele raad van Leek begrijpt de onrust en de zorgen van de medewerkers. Het gaat ook om hun werk, hun cliënten, hun organisaties en hun toekomt. In het Westerkwartier, of in Noordenveld.

Daarom hebben we in de gemeenteraadsvergadering een motie aangenomen waarin we de stuurgroep oproepen zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de toekomst van Novatec en ISD. Omdat dit best ingewikkeld is en tijd nodig heeft willen we dat de medewerkers van de organisaties per direct mee mogen praten over de inrichting van de nieuwe gemeente. En misschien praten ze dan mee over de inrichting van de gemeente van de buren. Maar dat maakt niet uit. Het gaat om de
kennis, kunde en expertise die ze kunnen inbrengen.

De taken die nu door Novatec , ISD en de gemeentelijke sociale diensten van Zuidhorn en Grootegast in ons gebied uitgevoerd worden, moeten ook straks in het Westerkwartier en Noordenveld gewoon goed geregeld blijven. En daar moeten onze medewerkers gewoon over kunnen meepraten.