Afvalkostendiscussie toont wendbaarheid GroenLinks Leek

De discussie tussen twee oud-raadsleden van GroenLinks, Honnef en De Vries, doet herinneren aan de periode voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. In maart 2014 waren ze naast elkaar te vinden in de verkiezingskrant van GroenLinks en waren ze, respectievelijk op plaats 2 en 3, verkiesbaar voor deze partij. Inmiddels is Honnef wethouder en heeft De Vries zijn raadszetel verruild voor een woordvoerderschap bij FrisLeek. De Leekster gemeentepolitiek bracht hem niet wat hij er van verwachtte, en wanneer men de recente discussie omtrent de afvalkosten volgt dan is er ook wel begrip op te brengen voor de beslissing van De Vries om de GroenLinks-fractie te verlaten.

“Uw geld bij het vuilnis”, was de kop in een van de artikelen van de GroenLinks-verkiezingskrant. Volgens GroenLinks betaalt de inwoner van de gemeente Leek 1,8 miljoen te veel over een periode van zes jaar. In verkiezingstijd ageerden ze stevig tegen dit beleid, de QR-code bij het artikel verwijst naar de website van FrisLeek, waar meer feiten over de (volgens GroenLinks te hoge) afvalkosten te vinden zijn. Ook andere artikelen op de website van GroenLinks herinnerden aan dit onderwerp, al zijn diverse artikelen ondertussen helaas verwijderd. De mening die De Vries nu is toegedaan, is gelijk de mening waar GroenLinks de verkiezingen mee gewonnen heeft.


De mening die Honnef in de Midweek heeft laten optekenen, is echter precies de boodschap die de VVD al in 2014 verkondigde. “Het is jammer dat De Vries aannames doet die niet onderbouwd worden”, stelt Honnef over dit onderwerp in de Midweek. De ironie is echter dat Honnef zijn positie als wethouder mede te danken heeft aan deze, volgens Honnef niet onderbouwde, aannames. Immers, hij heeft hier de verkiezingen mee gewonnen en is zo in het college gekomen. Daarna is GroenLinks een andere koers gaan varen en heeft De Vries zijn fractie verlaten.


Soms wordt politici vergeetachtigheid verweten. In verkiezingstijd worden uitspraken gedaan die na verkiezingstijd toch genuanceerder liggen. Betrapt worden op gedraai is nooit prettig, zeker niet wanneer er gedaan wordt alsof het nooit is gebeurd. Als lid van de VVD-fractie ben ik echter wel tevreden met het nieuwe inzicht van Honnef. Wellicht nemen ze over een paar maand de rest van ons verkiezingsprogramma ook over.